úterý 11. prosince 2012

KDEPAK

Nic není poprvé
a bůhví proč tady jsme
možná, abychom po stodesáté
dělali konečně to své
možná, abychom stoleté vztahy vyřešili
možná, abychom po tisícé uvěřili, že je to poprvé
však ne! Věřte, že nejednou už jste tu byli
jsme tu proto, abychom se poučili
však zdá se, že se rádi necháváme mást svým osudem
stále lidé věří, že všechno je jednou poprvé…

čtvrtek 13. září 2012

To ostatní


Mám v oku jiskru po tátovi
a vůbec netuším, co mám z mámy
opravdu chci mít dítě a chci žít zde?
nebo je všechno jen aby…?
aby a jakoby na oko takový
a vše podstatné mi uniká?
nenechám přece svůj život
a štěstí svý mezi prstama si utíkat!
ještě mám stále čas všechno si rozmyslet
zatím jsem volná, nic nemusím
tak už můj anděli prosím tě zvedni se
zas o tak hodně tě neprosím
je čas, jen neměj strach a jednej rozvážně
zatím bylo vždycky vše „Až pak“
je čas na to co mělo tu být už dávno
t o  o s t a t n í  j e  J E N  T A K.

sobota 25. srpna 2012

Chvíle



krásko
kam zíráš?
nepodpírá už
tě pilíř ani mačeta
není tak ostrá
jen svědomí
sem tam
v uších zašumí
a láska jakási
sleduje tě z povzdálí
snad tušíš
že za rohem
někdo dívá se
když srdce zapírá
a chvíle není ani jediná

čtvrtek 12. července 2012

Kdo hledá, najde!


Hledám ženu. Je více než jasné, že se ztratila už dávno, už jako malá holčička. Kam se jen mohla zatoulat… Dnes už je z ní zralá žena, ale nikdo jí to neřekl, proto ji hledám, abych jí to mohla říct. Musela být strašně vyděšená a možná i nešťastná, když takhle utekla a nikomu o sobě nic neřekla. Ani neví, jak ji mám ráda. Nějakej hajzl ji musel hrozně ublížit. Zkurvysyn, kdybych mohla, zabila bych ho. Jenže on je ten zmrd už mrtvej. Škoda. Ale těžko říct, jestli by jí to opravdu pomohlo. Je tak křehká a zranitelná. Mám o ni hrozný strach. Možná mi dobří lidé pomohou ji najít, je pro mě hrozně důležitá. Není daleko, cítím to. Může číhat za každým nepěkným pohledem, nevysloveným přáním, ve stínu samoty, u zakázané vycházky. Může se skrývat i v pocitu viny. Naštěstí je to všude jen kousek, proto mi snad nebude dlouho trvat, než ji najdu. Musím doufat, je totiž docela možné, že jsem si ji vyděsila sama, snad mi to odpustí. Vím, že odpouštět umí naprosto nejlépe. Snad to odpustí nám všem, kteří jsme ji ubližovali, aniž jsme to věděli. Snad se v ní skrývá můj vlastní anděl, který mě provede temnotou života, kvůli které jsem neviděla na cestu, po které kráčím. Snad se mi za nález odvděčí a uloží své ženství zpět tam, kam patří.


úterý 10. července 2012

Všechno je jinak


Pokud je všechno jinak, má smysl se vůbec zabývat nad tím, jak to tedy je? Lidé míní, život mění… Ano. I já jsem se o tomto rčení nejednou přesvědčila. Člověk je schopen si naplánovat život na 50 let dopředu. Toho je opravdu schopen pouze člověk. Jen pár inteligentních jedinců, kteří měli možnost prozření ví, že dělat si velké plány není k ničemu dobré. Ba naopak může vám to jen uškodit. Pokud se vám plány splní, je vše tak, jak má být, pokud ovšem ne, všechno je špatně. A dejme si ruku na srdce, komu se splnily všechny plány, které kdy měl? Když se nám splní jedno, je to velké štěstí.
V mém životě byla většina mých plánů zcela jinak. Chtěla jsem studovat konzervatoř a nastoupila jsem na zemědělku. Chtěla jsem si pořídit koně a bydlet na vesnici, mám auto a žiju ve městě. Chtěla jsem se vdát a mít děti. Vdaná sice jsem, ale děti nemáme, protože mám nemoc, která mi to zatím nedovolila. A spoustu dalších věcí jsem chtěla, kterých se mi nedostalo, nebo dopadly naprosto jinak, než jsem si plánovala, že i já jsem raději přestala svůj život plánovat. Není to ale nic snadného a musím říct, že se někdy přistihnu při nějakém plánování, ačkoli vím, že v neočekávání je skryto nejkrásnější překvapení a ještě lepší je očekávat nejhorší. Tím pádem jste jen neustále mile překvapování dobrými konci, případně nejste zklamáni, neboť jste zklamání očekávali a vždy když přijde něco, co očekáváme, cítíme bezpečí. Jaký krásný životní paradox, viďte?  
Měla bych to vzít ale všechno popořádku. Jak to, že jsem nenastoupila konzervatoř, když jsem již od mládí milovala zpěv a hrála jsem na klavír? Nemůžu přeci všechnu vinu přičítat své matce, která mě důsledně nevedla k pilnému studování not. Mohla jsem si za to určitě velkou částí sama. Nebyla to totiž jen hudba, co mi učarovalo. Byli to i koně. Od dvanácti let jsem se díky své kamarádce dostala ke koním na místním statku, který tenkrát patřil tamní zemědělské škole. Protože se ale její žáci koní báli, založila škola jezdecký klub, do kterého s radostí přivítala mladé pomocníky. Než vás ovšem na koně posadili, museli jste projít tak zvanou prověrkou „půl roku“, který spočíval v tom, že jste po dobu tohoto půl roku pomáhali s pracemi, které zanedbávali žáci. Teprve po půl roce tvrdé práce bez jediného slůvka odmlouvání vás posadili na pár minut na koně. Úctu a disciplínu, kterou to ve mně vyvolalo, mám dodnes. Chodila jsem taky do Lidové Školy Umění, ale dělaly mi veliký problém noty, kterým jsem prostě v tu dobu vůbec nerozuměla a protože jsem měla velice dobrý sluch a výjimečný talent, zjistila jsem, že mi noty k ničemu nejsou a proto jsem se je už pak nikdy ani nenaučila. Bez znalosti not se na konzervatoř prostě dostat nedá.
S tím koněm a vesnicí to bylo taky pěkně naplánované. Vlastně to přišlo až po mojí svatbě s mužem, se kterým jsme se na vesnici měli odstěhovat. Bydlel tam jeho otec a svolil nám nechat si větší část baráku, ke kterému patřil dvůr, zahrada, další velká zahrada za silnicí, sad, pole a nějaký kus lesa. Lepší místo pro koně jsem si vybrat nemohla. Jenže o koni tu nikdo nemluvil. Teda, možná, že jsme o něm někdy mluvili, ale pro mého muže to byla tak velká hudba budoucnosti, že o ní mohl klidně mluvit v takových měřítkách, že zrak přecházel při představě, že ze zanedbaného sadu uděláme pole, kde se koni bude pěstovat tráva na seno a za silnicí bude ze třetiny zahrady místo na kruhovku – to byl můj nápad, který byl okamžitě schválen a že se tam vejdou i koně dva nebo tři a že budeme jezdit spolu na krásné vyjížďky přírodou a podobné návrhy. Opravdu krásné plány. Nikdy se tomu tak nestalo a jak málo chybělo – stačilo toho koně koupit. Peníze na to byly a ten kůň by tam opravdu hlady nezemřel. Jenže! Musela se nejdřív zrekonstruovat ta část domu, kterou nám tchán přenechal, pak se musela opravit padající stodola, kterou manžel opravoval už 10 let stylem, podepřeme, co se dá a zpraví se to, až bude čas. Ale čas jaksi nebyl, protože manžel musel chodit do práce, po práci se muselo občas nakoupit, občas posekat zahradu nebo postavit plotek, občas vyřešit problém na baráku nebo byl zrovna důležitější hokej nebo fotbal a taky jsme přeci měli roky na založení rodiny a znáte to, někdy je potřeba se pobavit…, takže jsem na své plány s koněm raději rychle zapomněla a začala si shánět práci, kterou jsem od doby, co jsme se přistěhovali nemohla sehnat a kterou jsem potřebovala čím dál víc ne ani tak kvůli penězům jako kvůli své duševní a psychické pohodě. Jenže vesnice je krutý ring plný šelem a ke žrádlu vás jen tak nepustí, natož pak nějakého sprostého přistěhovalce. Proto jsem musela zpátky do města, ze kterého jsem kdysi odešla kvůli svému manželovi. Kvůli němu se do něj také vracím…
Ano, jsem tu. Bydlím už zase v Brně v bytě, kde bydlela bratrova přítelkyně, která stejně jako já odjela kvůli práci daleko – v jejím případě ještě dál, do Británie. V tom bytě měl bydlet místo mě můj bratr, ale podobně jako mému manželovi stálo milion věcí v cestě k tomu, aby se k ní mohl nastěhovat. Nebudu je tady ani vyjmenovávat. Máme s jeho přítelkyní vlastně takový podobně podivný osud. A tak ať chci nebo nechci, stále je v mém životě všechno jinak, než jak by mělo, respektive, než jak si představuju, že by mělo. Je to snad tím, že svůj osud nevidím nebo nechápu? Má mě tu snad potkat něco nového? Vždyť všechno souvisí se vším, jenže já zatím na souvislost mezi Prostějovem a Brnem opravdu nevidím. Ano, koukám se na něj z příliš velké blízkosti, člověk zahlédne dobře celek až, když poodstoupí. Budu si muset udělat asi hodně velký odstup.